Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 1/2004
Obsah čísla:
Slepýš křehký (Anguis fragilis)
Mé zkušenosti s chovem gekona Phelsuma madagascariensis grandis
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
ROZLOUČENÍ S VRABCEM
Astrildi rodu Pytilia – 3. část
Agapornis růžohrdlý
Holoubek brýlový
ČESKÁ JMÉNA PTÁKŮ
O chovu sýkořic vousatých – Panurus biarmicus
PŘIKRMOVAT JEN ZA SNĚHU A MRAZU
Mistrovství klubu chovatelů barevných, postavových kanárů, kříženců a evropského ptactva Klub K-1 Brno 2003
Benni
Čírka obecná, modrokřídlá a modrá
Volání divočiny
Česká národní plemena
HRADECKÝ MID
Onemocnění oběhového aparátu
Nebojte se potkanů
FREESTYLE REINING
„Jak mít koně“ – 16. část
DOMESTIKACE ZVÍŘAT
Káně vysklilo octávku
Úsměvy ze ZOO














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


DRUH: Paracophyla palmata
Popis:
Je to 2–2,5 cm velká šedohnědá žabka, s tu a tam se objevující černou skvrnkou na hřbetě. Nohy má černě příčně pruhované.

Areál:
Vyskytuje se na severu Madagaskaru v pahorkatině asi kolem 800 m. n. v.
Biotop:
Žije terestricky v původních biotopech deštného lesa. Těch však kvapem ubývá, proto je tato žabka spíše lokálně se vyskytujícím druhem. Aktivní je v noci.
Způsob života:
Rozmnožování probíhá ve stojaté vodě, kam samičky snáší 300–500 drobných vajíček. Délka vývoje se neuvádí, metamorfované žabky jsou velké jen 8 mm.
Potrava:
Loví malé bezobratlé živočichy.
Chov:
Hodí se pro ně ubikace rozměrů 60×40×30 cm s polovinou plochy pokrytou rašelinou, listím a kousky kůry. Zbytek dna zabírá vodní nádrž zhruba 10 cm hluboká. Do prostoru nad dnem se dobře uplatní bizarně pokroucené kořeny a živá pnoucí rostlina. Denní teploty 24–27 °C. Pro podporu rozmnožovacího chování je nutné naordinovat sezónní změny vlhkosti.

DRUH: Platypelis barbouri
Popis:
Je to zhruba 2 cm dlouhá žabka, která je svrchu tmavomodrá s většími, béžově až žloutkově zabarvenými skvrnami. Bříško má bílé s drobnými skvrnkami šedé až černé barvy.

Areál:
Vyskytuje se na východě Madagaskaru.
Biotop:
Obsazuje lesnaté biotopy, kde žije na stromech, v jejich listoví a v dutinách zalitých vodou.
Způsob života:
Informace o rozmnožování jsou jen kusé. Podle sporadických údajů z přírody naklade samička tohoto druhu vejce do vodou zaplavené dutiny stromu nebo do malého jezírka v paždí listů. Samec pak snůšku i vylíhlé pulce hlídá.
Potrava:
Vzhledem ke své velikosti se živí výhradně malým hmyzem a jeho larvami.
Chov:
Pro chov lze uvažovat terária stojatého tvaru 30×30×40 cm, s podkladem vlhkého lignocelu, bohatě členěnou výsadbou rostlin a dutinami s vodou, připravenými pro případnou snášku, ale i pro odpočinek neaktivních jedinců. Teploty udržujeme mezi 24–28 °C a vlhkost zvyšujeme častým rosením.

DRUH: Plethodontohyla notostica
Popis:
Je to tmavě hnědá až rezavohnědá žába se světlým síťováním na hřbetě. Po stranách hřbetu se táhne béžový podélný proužek, který začíná za okem, někdy i na čenichu. Tento druh dorůstá celkové délky 3,5–4 cm.

Areál:
Je obyvatelem východní části Madagaskaru, vyskytuje se zde víceméně při celém pobřeží.
Biotop:
Žije spíše terestricky, ve spadaném listí původního lesa. Ukrývá se pod padlými kmeny, kůrou apod., jen zcela sporadicky vylézá na nižší vegetaci.
Způsob života:
V období páření samci vyhledávají přirozené dutiny naplněné vodou, kam lákají samice. Samičky kladou 30–60 vajec, která lepí na stěnu dutiny blízko vodní hladiny. Samec vejce i pulce po celou dobu vývoje hlídá.
Potrava:
Přijímají hmyz a ostatní bezobratlé živočichy.
Chov:
Co se terária týká, budujeme pro ně pralesní ubikace rozměrů 40×40×40 cm, s podkladem rašeliny nebo lignocelu. Povrch substrátu překryjeme mechem a listím a prostor ubikace rozčleníme větvemi a nějakou rostlinou. Pro případné rozmnožování nesmí chybět tmavé dutiny o velikosti limonádového a pivního kelímku, naplněné do poloviny vodou, svrchu zakryté a opatřené bočním vstupním otvorem. Denní teploty 26 °C.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]