Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


Čeleď: Pelobatidae - Blatnicovití
DRUH: Leptobrachium hendricksoni

Popis:
Je žába dosahující délky 4 - 8 cm, přičemž samci jsou menší. Její základní zbarvení je šedohnědé a může být doplněno kresbou tmavšího skvrnění, ale také pravidelnou kresbou skvrn a pruhů běžících po stranách hřbetu. Duhovka oka je jasně oranžově červená, v podpaží a na zadní straně stehen se nachází bílá skvrna.

Areál:
Prokazatelně se vyskytuje na Malajském poloostrově, bývá uváděna i z Bornea a Sumatry, ale vzhledem k těžkostem v systematice rodu a k barevné variabilitě druhu může docházet i k záměnám.
Biotop:
Žijí terestricky v biotopech původních deštných lesů. Mimoaktivní část dne tráví schované v listí, vylézají zpravidla večer a v noci, ale také za deště. Pak se potulují nebo číhají, mnohdy i ve skupinách, na potravu.
Způsob života:
Páří se během celého roku v blízkosti tekoucí vody. Vajíčka umisťují do těsné blízkosti břehu. Larvy se pak zdržují na mělčinách a v pomaleji tekoucích úsecích, kde dorůstají délky 7 cm (včetně ocasu). Tehdy metamorfují v žabky asi 3 cm dlouhé a vodu opouštějí.
Potrava:
Loví živou potravu pohybující se po zemi, zpravidla drobné členovce a nalétávající hmyz.
Chov:
Pro jejich chov se upravují akvaterária velikosti 60×40×30 cm s vrstvou vlhkého lignocelu a listí, a vodní částí, která zabírá 1/4 - 1/3 plochy dna. Postačuje hloubka vody 10 cm, výhodné je filtrování, které zároveň vytváří náznak pohybu vody a proudění. Denní teploty 26 - 29 °C, v noci 23 - 25 °C, večerní porosení ubikace.

DRUH: Leptolalax pelodytoides

Popis:
Jde o žábu 3 -- 5 cm dlouhou, štíhlého těla s poměrně dlouhýma a štíhlýma nohama, která je zbarvena hnědě s náznaky tmavého vzorování a řadou červených bradavic při každém okraji hřbetu. Břicho je béžové s tmavým mramorováním. Duhovka oka je na horní polovině červená.

Areál:
Vyskytuje se v západní části Zadní Indie - v Barmě, Thajsku, v sousedících oblastech Číny a na Malajském poloostrově.
Biotop:
Je obyvatelkou lesů od nížin až do 1000 m.n.m. Pohybuje se spíše po zemi, ačkoliv je možné ji zastihnout i na listech rostlin bylinného patra.
Způsob života:
O rozmnožování se mnoho údajů neuvádí, vajíčka kladou pravděpodobně na mělčiny, kde byli zastiženi až 6 cm dlouzí pulci.
Potrava:
Drobné bezobratlé živočichy loví spíše na čekané, než že by se snad sama pokoušela o jejich hledání či dokonce svou kořist pronásledovala.
Chov:
Pro jejich chov lze uvažovat akvaterária s větší plochou souše. Teoreticky by mohla postačovat ubikace rozměrů 50×40×30 cm s vodou hlubokou 5 - 10 cm na jedné pětině až čtvrtině plochy dna. Břehovou část zařídíme rašelinou či lesní hrabankou s mechem, listím i kousky kůry a můžeme použít i nějakou živou rostlinu. Denní teploty vyhovují kolem 26 °C a nesmíme opomíjet každovečerní rosení.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]