Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
na pokračování
DRUH: Philautus bunitis
Popis:
Je to kolem 4 cm délky dorůstající žába, jejíž základní jasně zelené zbarvení je zdobeno modrými skvrnami. Ty se někdy mohou slévat i do modrých podélných pruhů. Spodek těla má oranžový, hrdélko spíše žluté.

Areál:
Prozatím byl její výskyt zaznamenán pouze na Borneu.
Biotop:
Jde o arborikolně žijící druh, který obsazuje takřka výhradně střední patro keřové a stromové vegetace. Obývá deštné lesy v horách, zpravidla ve výškách kolem 1500 m. n. m.
Způsob života:
O způsobu života a rozmnožování se toho ví jen velmi málo. V období páření se nesdružují, samci žijí jednotlivě na listech keřů, kam k sobě skřípavým zvukem lákají samičky. Vajíčka pravděpodobně umisťují do vlhkých paždí listů, ale vývoj probíhá až do metamorfózy v rosolovitém obalu vajíčka.
Potrava:
Podle všeho se živí hmyzem.
Chov:
O chovu není žádných zpráv. Teoreticky pro ně lze uvažovat ubikace stojatého typu, velikosti 40×30×50 cm s podkladem vlhkého lignocelu a bohatě zarostlé živými rostlinami. Denní teploty 27–29 °C a pravidelné bohaté rosení celé nádrže.

DRUH: Polypedates leucomystax
Popis:
Jsou to celkově šedohnědé až červenohnědé žáby dosahující velikosti 4–7 cm. Vrch těla bývá černě, někdy tmavozeleně zrnitý a také zdobený čtyřmi až šesti pruhy tmavé barvy. Břicho má béžové, vpředu a na hrdélku je patrné tmavé mramorování.

Areál:
Obývá rozsáhlé území víceméně celé jihovýchodní Asie. Uvádí se výskyt na východě Indie, v Barmě, Thajsku i jižní Číně a dále na jihovýchod přes velké ostrovy Indonésie až po Filipíny.
Biotop:
Tato žába není ve výběru vhodného biotopu nikterak náročná. Žije na keřích při okrajích lesů, ve shlucích středně vysoké vegetace, apod., ale nevyhýbá se ani blízkosti člověka. Objevuje se v parcích i zahradách nebo také přímo na stěnách budov. Aktivuje převážně v noci nebo za deštivých dnů.

Způsob života:
V období páření lákají samci samičky ke stojatým vodám, kde společnými silami připraví na břehu v těsné blízkosti hladiny velké pěnové hnízdo. Zde se z vajec líhnou žlutohnědí pulci, kteří padají do vody, v níž prodělávají další vývoj. Pulci se živí rostlinnou i živočišnou potravou, podle některých údajů se přiživují i na zbytcích uhynulých zvířat. Metamorfují při velikosti přibližně 4–4,5 cm v žabky jen 1,5 cm dlouhé.
Potrava:
Požírá prakticky jakoukoliv kořist, kterou dokáže přemoci. Samozřejmě ponejvíce loví hmyz a další bezobratlé, velké samice však loví i malé druhy obojživelníků a plazů a jejich mláďata.
Chov:
Pro chov se hodí větší akvaterária s prostorem vyplněným rostlinami a s vodou 10 cm hlubokou na jedné polovině plochy dna. Vyhovují teploty 26–28 °C s nočním poklesem na 22–25 °C a každovečerním porosením. Období páření lze vyprovokovat sezónními změnami vlhkostních podmínek.

DRUH: Rhacophorus leucomystax
Popis:
Jsou to 5–8 cm dlouhé žáby, jejichž tělo je podélně světle a tmavě pruhované.
Areál:
Žijí na velkém území v jihovýchodní Asii, v podstatě od jižní Číny směrem na jih přes Malajský poloostrov až po Borneo a Filipíny.

Biotop:
Pohybují se ve vegetaci deštných lesů.
Způsob života:
Tyto žabky vytvářejí pěnová hnízda na rostlinách přímo nad hladinou vody. Přibližně 10 dní po snůšce vypadávají z hnízda pulci. Ti pak žijí akvatickým způsobem a zhruba za 3 měsíce metamorfují v malé žabky. Pohlavně dospívají za 2 roky.
V zajetí je nutné hlídat líhnutí pulců a přemístit je z nádržky s vodou do samostatného akvária, kde je kontrola i obsluha snazší.
Potrava:
Pulce krmíme běžnými akvarijními krmivy, žáby pak hmyzem vhodné velikosti.
Chov:
Připravujeme pro ně terária rozměrů 70×40×50 cm s podkladem rašeliny, polštáři mechu a vodní nádrží pro zvýšení vlhkosti. Prostor ubikace rozčleníme větvemi a především živými i umělými rostlinami. Hodí se i obložení zadní stěny kůrou.
Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]