Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


DRUH: Staurois tuberilinguis
Popis:
Dosahuje délky 2 – 4 cm a její zbarvení může kolísat od jednobarevně rezavohnědé přes hnědou se zelenými skvrnami až po zelenou s tu a tam se objevující skvrnou hnědé barvy. Na bocích se rozkládají bílé skvrnky. Spodek těla je bílý s modravě zeleným nádechem, hrdélko přímo modrozelené. Plovací blány zadních nohou jsou kontrastně bíle a modře skvrnité a slouží k signalizaci a zastrašování. Duhovka oka žlutá.
Areál:
Vyskytují se na Borneu.
Biotop:
Žijí na březích vody a ve vodě v horských deštných pralesích, asi kolem 1000 m. n. m. Vyhovuje jim spíše blízkost rychleji tekoucí vody, bystřiny a vodopády s kamenitým podložím.
Způsob života:
O rozmnožování není nic bližšího známo. Pulci příbuzného S. natator původem z Filipín žijí skrytě na dně rychleji tekoucích potoků s čistou vodou.
Potrava:
O potravě literatura mlčí, ale dá se předpokládat, že se jako ostatní zástupci řádu živí bezobratlými živočichy přiměřené velikosti.
Chov:
Teoreticky pro ně lze uvažovat ubikace větších rozměrů s velkou plochou dobře filtrované vody a z ní vystupujícími kameny. Mezi nimi jako souš může být i květináč s živou rostlinou. Denní teploty kolem 27 °C, voda 23 – 24 °C.

DRUH: Taylorana hascheana
Popis:
Dorůstají délky 3 – 4 cm. Jejich zbarvení je svrchu okrové nebo žlutozelené až žlutohnědé. Oči spojuje černý proužek a v přední části hřbetu je patrná kresba ve tvaru písmene V. Zbytek zad může být nepříliš hustě černě skvrnitý. Břišní strana je žlutá, nohy povětšinou příčně tmavě pruhované.

Areál:
Jejím domovem je Thajsko, Vietnam a Malajský poloostrov.
Biotop:
Dává přednost středním polohám kolem 1000 m. n. m., kde se pohybuje po povrchu půdy a na nižší vegetaci. Obyvatel původních horských deštných lesů.

Způsob života:
Žijí terestricky ve spadaném listí. Pod ním hloubí samci důlky v zemi, kam samička klade vejce o průměru 10 – 12 mm. Larvy se vyvíjejí ve vejci a později tráví ze zásob žloutkového vaku, metamorfují ve stáří 6 týdnů.
Potrava:
Aktivně pátrá po kořisti, kterou jsou rozliční zástupci bezobratlých od červů přes hmyz až po pavoukovce.
Chov:
Zřizujeme pro ně pralesní terária rozměrů 60×50×30 cm s rašelinovým nebo lignocelovým substrátem, který pokryjeme listím, mechem a kousky kůry. Vhodná je živá rostlina a nutné je pravidelné vydatné rosení, půda však po něm nesmí zůstat bahnitá. Denní teploty 26 – 28 °C jsou vyhovující.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]