Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


Čeleď: Plethodontidae - Mločíkovití

DRUH: Bolitoglossa adspersa

Popis:
Jen 10 - 12 cm délky dorůstající mlok, jehož černě zbarvené tělo je zdobeno množstvím světlých skvrn.

Areál:
Žije v severozápadní části Jižní Ameriky, a to na území Kolumbie.

Biotop:
Obývá zde vlhké lokality na svazích Cordillera Oriental. Žije skrytě v mechu a pod kameny.

Způsob života:
O průběhu rozmnožování se nic neuvádí.

Potrava:
Loví a požírá jakékoliv drobné bezobratlé. V zajetí jsou nejvhodnější potravou drobné žížaly a smýkaný hmyz.
Chov:
Připravujeme pro ně ubikace rozměrů 40 x 40 x 40 cm s podkladem vlhčeného lignocelu, který překryjeme polštáři mechu a několika pískovcovými kameny. Teplotu udržujeme celoročně na 18° C.

DRUH: Hydromantes italicus - mločík jeskynní

Popis:
Je celkově šedohnědý mlok s rovnoměrně po těle rozmístěnými žlutými až okrovými skvrnami. Dorůstá délky asi 12 cm.

Areál:
Vyskytuje se v severní polovině Itálie, částečně i v jihovýchodní Francii.

Biotop:
Žije pouze v jeskyních.

Způsob života:
Samička snáší po velmi dlouhé době březosti (až několik měsíců) menší počet vajec, která po celou dobu inkubace hlídá, obtočena kolem nich. V této době nepřijímá potravu. Mláďata jsou ještě zhruba šest týdnů po vylíhnutí vyživována ze žloutkového vaku, který jim po vylíhnutí zůstal. Teprve pak ztrácejí vnější žábry a rozlézají se po okolí.

Potrava:
Přijímá jakékoliv drobné bezobratlé.

Chov:
Pro chov se hodí menší chladná a vlhká terária o přibližné velikosti 40 x 40 x 30 cm s teplotou 15 - 17° C bez denních i ročních výkyvů. Zařídíme je hrubým pískem, štěrkem a kameny, neměla by chybět vodní nádrž a každý den ubikaci porosíme.

DRUH: Plethodon cinereus

Popis:
Je 12 - 15 cm dlouhý mlok rezavohnědé až tmavě hnědé barvy. V období páření vystupuje u samců na hřbetě podélný žlutý pruh.

Areál:
Tento druh je domovem na severovýchodě USA.

Biotop:
Vyhledává vlhké lesy, především s dostatkem úkrytů v mechu a kořenech rostlin. Podmínkou je chladné a vlhké prostředí.

Způsob života:
O rozmnožování údaje chybí.

Potrava:
Ve výběru potravy se neliší od svých příbuzných. Jako oni přijímá všechny drobné bezobratlé.

Chov:
Vyhovují mu ubikace rozměrů 40 x 40 x 40 cm s podkladem lesní hrabanky, listím, mechem a kořeny. Udržujeme zde stálé vlhko a teplotu kolem 18 °C. V zimním období je nutné teplotu snížit na 4 - 8 °C.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]