Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování...


Speciální část

PODTŘÍDA: CAUDATA - OCASATÍ
Řád: URODELA - Mloci
Čeleď: Hynobiidae - Pamlokovití
DRUH: Hynobius keyserlingi - pamlok sibiřský

Popis:
Celkově hnědý druh mloka, jehož hřbet je zdoben dvěma žlutavými až okrovými podélnými pruhy, boky pak černým mramorováním. V období páření se samečkům zbarvuje bříško do modra a pruhy na hřbetě se slévají v jeden široký a zlatožlutě zářící. Dorůstá délky 7 - 12 cm.

Areál:
Žije na většině území Ruska od 65. rovnoběžky na severu po sever Mongolska a Číny na jihu. Rozšířením zasahuje i do Japonska.

Biotop:
Je obyvatelem vlhkých biotopů podél vody a to především v oblastech tajgy. Ukrývá se v příbřežních porostech a do vody se vrací pouze v období rozmnožování. Aktivuje za soumraku a v noci.
Způsob života:
Od května do června klade samička kolem 50 vajec v několika slizových chuchvalcích. Za 3 - 4 týdny se z vajec líhnou larvy, které metamorfují po dalších 8 týdnech.

Potrava:
Požírá rozličné pozemní členovce, ponejvíce červy, měkkýše a hmyz.

Chov:
Pro jejich chov vyhovují akvaterária velikosti 40 x 40 x 30 (v) cm, v nichž zhruba čtvrtinu až třetinu plochy dna zabírá vodní nádrž. Souš zaplníme vlhkou rašelinou nebo lignocelem, dobře poslouží i lesní hrabanka. Pár kousků kůry a několik polštářků mechu vhodně oživí interiér ubikace a dá zvířatům pocit bezpečí. Nutné je udržovat zde teploty v rozmezí 15 - 18 °C, v zimním období pak dopřát mlokům odpočinek při teplotách 2 - 4 °C po dobu 4 - 6 měsíců.
S ohledem k nesnadnému zajišťování požadovaných teplot se spíše osvědčuje chov v zahradním teráriu s bazénkem někde při severní zdi domu, ve stínu stromů, apod.

Čeleď: Cryptobranchidae - Velemlokovití
DRUH: Andrias davidianus

Popis:
Velemlok čínský dosahuje délky 90 - 160 cm. V jeho zbarvení převládá šedohnědá barva s množstvím malých černých skvrn. Ve stáří se skvrny slévají a mloci opticky tmavnou.

Areál:
Omezeně v některých čínských provinciích.

Biotop:
Je obyvatelem horských bystřin , potoků a říček s hustými porosty břehů. Většinu života tráví ve vodě.

Způsob života:
Samičky kladou 300 - 500 vajec, která jsou spojena do několikametrové šňůry. Samec oplozená vejce hlídá po dobu zhruba 9 týdnů, pak se z nich líhnou jen 3 cm dlouhé larvy, které velmi pomalu rostou.

Potrava:
Velemloci loví měkkýše, korýše, ryby a obojživelníky.

Chov:
Ačkoliv je takřka nemožné tato zvířata do chovu získat, stojí jistě za zmínku. Vyžadují prostorné nádrže - akvária 200 x 130 x 80 (v) cm s teplotou vody jen kolem 8 -- 10 °C.

DRUH: Cryptobranchus alleganiensis - velemlok americký

Popis:
Je šedohnědě zbarvený velemlok s mramorováním tmavších skvrn na vrchní straně těla, občas i s menšími žlutými skvrnami podél hřbetu. Dorůstá délky 60 - 75 cm, má velkou, zploštělou hlavu a svrchu zploštělé tělo s postranním kožním lemem. Charakteristické jsou jeho velmi malé oči a nozdry posunuté hodně vepředu.

Areál:
Žije ve dvou poddruzích v Severní Americe v oblasti států Jižní Karolína, Alabama, Arkansas, New York a podél řeky Mississippi.

Biotop:
Tento za soumraku a v noci aktivní živočich obývá čistší a spíše rychleji tekoucí vody. Jen málokdy je možné ho zastihnout i níže po proudu. Vodu prakticky neopouští.

Způsob života:
Samičky snáší kolem 300 vajec, z nichž se zhruba za 2 měsíce líhnou drobné larvy. Metamorfují asi ve třetím roce života.

Potrava:
Ve výběru potravy se neliší od svých asijských příbuzných. Loví bezobratlé i drobné obratlovce, nezřídka se přiživí i na drobných mršinách

Chov:
Vyhovují jim velká akvária o velikosti přibližně 120 x 80 x 60 cm s teplotou vody 10 - 15 °C.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]