Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


DRUH: Xenopus laevis - drápatka vodní
Popis:
Jde o 8 - 12 cm dlouhou žábu, přičemž samičky bývají o poznání větší, tedy při horní hranici uváděné velikosti, kdežto samci naopak. Olivové zbarvení vrchu těla je zdobeno tmavším až černým mramorováním, břicho mají špinavě bílé. Mimo tuto přírodně zbarvenou formu se často prodávají žlutavě zbarvení albíni.

Areál:
Vyskytuje se na vhodných biotopech víceméně celé jižní a východní Afriky.
Biotop:
Žije pouze ve stojatých vodách.

Způsob života:
Podle údajů z literatury lze vyvolat páření změnami teplot, tedy jakýmsi zimováním při 15° C a poté vyhříváním vody na 25° C. Běžné je však hormonální vyprovokování páření některým z veterinářem doporučených přípravků. Samičky snáší 1000 - 2000 drobných vajíček, z nichž se líhnou pulci druhý až třetí den. Metamorfují za 5 - 6 týdnů a pohlavně dospívají ještě před dosažením jednoho roku stáří.

Potrava:
Loví hmyz a ostatní bezobratlé, ale s oblibou požírají i drobné rybky a obojživelníky, proto není vhodné snažit se o sblížení nově zakoupené drápatky s obyvateli již obsazeného akvária. Větší kořist jsou schopné roztrhat pomocí drápků na zadních končetinách, zvláště samice jsou v tomto směru přebornice. V nouzi není problémem krmení rybím a hovězím masem.
Chov:
Postačuje pro ně akvárium rozměrů 60 x 30 x 40 cm s bohatým porostem vodních rostlin a teplotou vody kolem 22° C, nevadí jim však ani pokles na 15° C.

text a kresba: Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]