Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

DRUH: Micryletta inornata

Popis:
Je to v dospělosti jen zhruba 2 cm dlouhá žabka s drobně bradavičnatou kůží hnědé barvy, na níž je svrchu patrné maskování tmavších skvrn nebo podélných pruhů. Tmavý pruh na bocích má zdoben světlým skvrněním.

Areál:
Obývá západní část Zadní Indie, a to od Barmy přes Malajský poloostrov až na Sumatru. Uvádí se i některé malé ostrovy, např. Andaman.
Biotop:
Jde o terestricky žijící druh, který nevykazuje úzké vazby k žádným typům prostředí. Bývá nalézána jak v otevřené krajině při pobřeží, tak i v bylinném patře deštného lesa.
Způsob života:
V období páření lákají samci samičku k jakékoliv, byť jen nepatrné vodní ploše, kam snášejí vajíčka. Zde se pak vyvíjejí hnědí pulci, kteří metamorfují při velikosti asi 2 cm v žabky jen 7 mm velké.
Potrava:
Žáby loví různé půdní členovce, pulci se živí převážně rostlinnou potravou na dně kaluží.
Chov:
Pro chov by se hodila nevelká terária, přibližných rozměrů 40×30×20 cm s vlhkým lignocelem na dně, několika kousky kůry nebo spadaného listí, živou rostlinou a větší miskou pod květináč na vodu (průměr 15 cm). Denní teploty kolem 27 °C, s pravidelným večerním porosením celé ubikace.

Čeleď: Bufonidae – Ropuchovití
DRUH: Ansonia longiditida


Popis:
Je to svrchu hnědá a zespodu oranžově zbarvená žába, která má na hřbetě sotva rozeznatelné černé síťování. Samičky dorůstají v dospělosti do max. délky 6,5 cm, samci jsou vždy asi o třetinu menší.

Areál:
Pochází z Bornea, typový exemplář byl nalezen ve výšce 4200 stop na G. Kinabalu na severu Bornea.
Biotop:
Obývá břehové partie čistých a rychle tekoucích vod v původních biotopech deštného pralesa asi v 1000 m. n. m.
Způsob života:
Její pulci jsou černí a žijí v prudkém proudu čistých říček a potoků, kde se přidržují tlamkou na kamenitém dně. Před metamorfózou dosahují délky asi 3,5 cm.
Potrava:
Dospělá zvířata loví hmyz a pavoukovce, pulci se živí na porostech vodních řas, které seškrabují svými přísavnými ústy.
Chov:
O chovu nejsou žádné zmínky. Vzhledem k požadavkům druhu na čistou a rychle proudící vodu bude rozmnožení v zajetí náročnou záležitostí. Teoreticky lze pro tyto ropuchy uvažovat o teráriích s větší plochou dna, listím a kameny. Polovina plochy ubikace by měla být zařízena jako vodní, s velmi intenzivním filtrováním.

DRUH: Bufo melanostictus

Popis:
Je to žlutohnědě až červenohnědě zbarvená ropucha, s drobnými černými skvrnami, vcelku pravidelně rozmístěnými na bradavičnaté pokožce. Bříško mají špinavě bílé. Dorůstá asi 10 cm délky.

Areál:
Pochází z jihovýchodní Asie – od Číny směrem na jih do Indie a Zadní Indie a dále přes Malajský poloostrov až do Indonésie.
Biotop:
Terestricky žijící druh, který obydluje rozličné typy biotopů od nížin do vyšších poloh hor. Stejně jako naše ropuchy se nevyhýbá ani blízkosti člověka.
Způsob života:
Páří se ve vodě po předchozím období sucha. Samičky snáší 2–3000 vajíček, z nichž se pulci vykulí do 48 hodin. Metamorfují zhruba za 40–50 dní.
Potrava:
Loví a požírá rozličné druhy bezobratlých – červy, hmyz a jeho larvy, pavouky, měkkýše, apod.
Chov:
Vyhovují jim terária 100×50×50 cm velká, se substrátem tvořeným rašelinou nebo lignocelem, několika úkryty z kůry nebo střepů květináče a větší fotomiskou na vodu, např. 25×30 cm, kterou žáby občas využívají k odpočinku. Vyhovují jim teploty kolem 28 °C.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]