Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


DRUH: Mantidactylus bicalcaratus
Popis:
Je to drobná světlehnědá žabka s tmavšími skvrnami až pruhy při okrajích hřbetu. Dorůstá délky 2 – 3 cm.
Areál:
Vyskytuje se na východě Madagaskaru, víceméně v celé pobřežní nížině.

Biotop:
Jde o stromovou žabku, která tráví většinu dne ve vodou naplněném paždí listů a růžicích epifytických rostlin rostoucích uvnitř pralesů.
Způsob života:
Samičky snáší kolem 25 vajec na listy rostlin nad vodní hladinou. Líhnoucí se pulci padají přímo do vodního prostředí.
Potrava:
Loví hmyz a drobné bezobratlé živočichy.
Chov:
Připravujeme pro ně akvaterária, u nichž polovinu dna pokrývá 3 – 5 cm vysoká vrstva vody. Nad ní je v celém prostoru terária rozmístěno množství živých rostlin a něco větví. Čím je výsadba uvnitř nádrže hustší, tím lépe. Souš zaplníme spadaným listím nebo vlhkým lignocelem.Teploty vyhovují kolem 26 °C ve dne a 22 °C v noci. Voda 24 °C teplá.

DRUH: Megalixalus seychellensis
Popis:
Je to 5 – 7 cm velká, celkově jasně zelená žába.
Areál: Vyskytuje se v několika lokálních populacích na ostrovech Mahé a Praslin v souostroví Seychelly.
Biotop:
Většinu života tráví v korunách palem, na jejich listech. Dolů sestupuje pouze v období rozmnožování.
Způsob života: Páření probíhá ve stojaté vodě, kam samičky snáší kolem 300 vajec. Metamorfované žabky jsou velké necelé 2 cm.
Potrava:
Hmyz.
Chov:
Ačkoliv je nepravděpodobné, že by se v nádržích našich chovatelů objevila, dá se chovat v pralesních teráriích rozměrů 50×50×80 cm, která jsou hustě osázena živými velkolistými rostlinami. Vyhovují teploty 26 – 28 °C a každodenní rosení celé ubikace. Pro případné rozmnožování je nutné na dno připravit nádobu s vodou hlubokou asi 10 cm a přihřívanou na 24 °C.

DRUH: Nyctixalus pictus
Popis:
Jsou to tmavohnědé až červenohnědé žabky, někdy zdobené světlejšími skvrnkami na horní straně těla. Dorůstají do velikosti 3 – 3,5 cm. Spodek těla má růžový, na hrdélku se pak nalézají světlejší skvrny, na břiše naopak drobné černé tečky.
Areál:
Vyskytují se na Malajském poloostrově, na Jávě, Sumatře a Borneu, ale také na filipínském Palawanu.
Biotop:
Převážně ve středním patře původních lesů žijící druh, který je občas možné nalézt i na zemi. Žije od nížin do 1700 m. n. m.
Způsob života:
Samičky snáší malý počet vajíček obalených rosolovitou hmotou. Vajíčka lepí nad hladinu vody nashromážděné v dutinách větví, v paždích listů, apod. Celkově hnědě zbarvení pulci padají po vylíhnutí do tohoto přirozeného rybníčku a zde se pak živí především rostlinnou potravou - různými řasami, apod.
Potrava:
Žáby krmíme hmyzem, ale také různými červy a larvami.
Chov:
Pro jejich chov se hodí středně velká terária stojatého typu. Přibližné rozměry 40×40×60 cm s podkladem vlhké rašeliny a bohatým porostem uvnitř prostoru terária. Nesmí chybět nádobky s vodou simulující tmavé zásobárny vody v jejich prostředí. Teploty kolem 28 °C jsou vyhovující a mělo by je provázet každovečerní porosení.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]