Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
02-2 Terarijní zvířata
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy



















CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

DRUH: Megophrys nasuta - blatnice rohatá
Popis:
Je to 8 - 15 cm dlouhá žába hnědé barvy, jejíž svrchu zploštělé tělo je ozdobeno boční kožní lištou a růžky na nose a nad očima. To jí dodává vzhled pokrouceného uschlého listu a činí ji v přirozeném prostředí takřka neviditelnou.

Areál:
Pochází z jihovýchodní Asie, kde žije od Thajska směrem na jih po Borneo a Filipíny.
Biotop:
Je druhem horských mlžných lesů, kde se pohybuje po povrchu půdy ve spadaném listí.
Způsob života: Páří se ve vodě, kam také samičky umisťují snůšku.

Potrava:
Přijímají jakýkoliv hmyz a větší bezobratlé, příležitostně uloví i drobné obratlovce, především mláďata jiných obojživelníků, plazů a drobných savců.
Chov:
Pro chov se hodí terária mlžného lesa velikosti 80×40×40 cm s podkladem stále vlhké rašeliny nebo lignocelu. Povrch tohoto substrátu pokryjeme kousky kůry, polštářky mechu a dubovým a bukovým listím. Postačuje mělká miska s vodou. Chceme-li se však pokusit o rozmnožování, musíme chovancům připravit asi 10 cm hluboký vodní bazének o ploše přibližně 20×40 cm. V něm se zvířata páří. Vykladená vajíčka pak přemisťujeme do akvárií určených pro odchov pulců.

DRUH: Pelobates fuscus - blatnice skvrnitá
Popis:
Celkově šedohnědá žába dorůstající délky asi 8 cm. Její vrchní stranu zdobí větší tmavé skvrny a drobounké červenavé tečky. Břicho má bílé až světle šedé.
Areál:
Žije na většině území Evropy od Francie směrem na východ až do evropské části Ruska.
Biotop:

Skrytým způsobem života žijící druh, který loví zásadně v noci. Den a nepříznivá období roku přečkává zahrabána hluboko v půdě. Upřednostňuje nížiny s hlinitopísčitou půdou.
Způsob života:
Jak už bylo uvedeno, vyznačuje se noční aktivitou. Samičky snáší během dubna až 2000 vajec, která upevňují mezi vodní rostliny. Pulci se z nich líhnou do týdne a metamorfují ve stáří asi 80 dní. To ovšem nemusí být pravidlem a mohou v podobě pulců i přezimovat.
Potrava:
Loví hmyz, plže a červy, vděčně přijímá žížaly.
Chov:
Pro chov se hodí ubikace rozměrů 60×40×40 cm s vyšší vrstvou substrátu, který je tvořen směsí písku a zeminy. Jiné zařízení je zpravidla zbytečné, protože žáby je svým hrabáním zpřevrací a nádrže je pak neustále potřeba znovu a znovu upravovat. Pro období rozmnožování vkládáme na 1/3 plochy 10 - 15 cm hluboký bazének nebo žáby přemístíme do zahradního rybníčku, případně akvária a plovoucím ostrůvkem.

DRUH: Scaphiopus couchi - blatnice americká
Popis:
Je to žába, dorůstající délky 7 - 9 cm, která má na zeleném základním zbarvení rozloženo černé mramorování. Břišní strana těla je béžová, někdy světle šedě mramorovaná.
Areál:
Vykytují se na jihozápadě USA od Nového Mexika po Kalifornii.
Biotop:
Žijí v poměrně suchých biotopech stepí, kde využívají ve vlhčích částech roku k rozmnožování kdejakou kaluž, vodu zachycenou v příkopech podél cest a sezónní rybníček či jezírko.
Způsob života:
Vlivem svého přirozeného prostředí se přizpůsobily velmi rychlému vývoji, kdy k líhnutí pulců dochází během pár hodin po nakladení a k metamorfóze pak už za 20 až 40 dní.
Potrava:
Živí se hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy.
Chov:
Pro jejich chov se upravují terária s rašelinopísčitým substrátem, vlhčeným úkrytem a fotomiskou na vodu. Denní teploty udržujeme na hodnotách kolem 26 - 28 °C, noční pokles na 20 - 22 °C provázíme porosením celé ubikace. Rozmnožování lze vyprovokovat změnami vlhkosti.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]