Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 1/2004
Obsah čísla:
Slepýš křehký (Anguis fragilis)
Mé zkušenosti s chovem gekona Phelsuma madagascariensis grandis
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
ROZLOUČENÍ S VRABCEM
Astrildi rodu Pytilia – 3. část
Agapornis růžohrdlý
Holoubek brýlový
ČESKÁ JMÉNA PTÁKŮ
O chovu sýkořic vousatých – Panurus biarmicus
PŘIKRMOVAT JEN ZA SNĚHU A MRAZU
Mistrovství klubu chovatelů barevných, postavových kanárů, kříženců a evropského ptactva Klub K-1 Brno 2003
Benni
Čírka obecná, modrokřídlá a modrá
Volání divočiny
Česká národní plemena
HRADECKÝ MID
Onemocnění oběhového aparátu
Nebojte se potkanů
FREESTYLE REINING
„Jak mít koně“ – 16. část
DOMESTIKACE ZVÍŘAT
Káně vysklilo octávku
Úsměvy ze ZOO














Čírka obecná, modrokřídlá a modrá

V pokračování malého mini atlasu kachen a hus se dnes zmíním o několika u nás hojně chovaných čírkách – čírce obecné (evropské i americké), modrokřídlé a modré. Velikostně jsou přibližně stejné (okolo 0,4 kg) a i jejich chov je podobný.

Čírka obecná – evropská forma (Anas crecca crecca) V přírodě jí můžeme nalézt v Evropě a Asii (i v ČR). V době, kdy je kačírek vybarven (říjen – – květen) patří tyto čírky mezi nejpestřejší kačenky a proto jsou mezi chovatelskou veřejností velice žádány. Jejich chov už není tak jednoduchý a vyžaduje určité chovatelské zkušenosti. Snášejí se s většinou kachen a nebezpečné pro ně jsou pouze větší, agresivní druhy husic, hus a kachen a to hlavně v období toku. Na zimu je ideální jim připravit kryt, hlavně při větších mrazech. Do toku jdou v květnu a jejich vajíčka (6–12) můžete nalézt v hnízdě v trsu trávy nebo v zakryté nízké budce. Kachňata se líhnou za 21–23 dnů, jsou malá, ale rychle rostou a jsou schopna letu v 6–7 týdnech.

Čírka obecná – americká forma (Anas crecca carolinensis) Její domovinou je severní Amerika. Od evropské formy se liší pouze malými detaily na hlavě a křídlech (viz foto). Chov je stejný jako u evropské čírky obecné.

Čírka modrokřídlá (Anas discors) V přírodě se vyskytuje v severní, střední a jižní Americe. Chov v zajetí není obtížný a mohou být chovány bez problémů s ostatními druhy kachen a hus s výjimkou čírek skořicových, protože zde hrozí nebezpečí křížení. Proto je lepší v době toku (duben-červen) tyto dva druhy oddělit. Nejraději kachnička snáší vejce (8–13) v trsu trávy blízko vody a po 24 dnech se líhnou malá kachňátka, která však rychle rostou a brzy jsou schopná letu.

Čírka modrá (Anas querquedula) Tato čírka s výskytem v přírodě v Africe, Asii a Evropě (i u nás) je snadno chovatelná i v zajetí. V zimě (při větších mrazech) je lepší je umístit v krytém prostoru. Tok začíná v dubnu a vajíčka (7–12) můžeme nalézt hlavně v hnízdě v trsu trávy. Inkubační doba je 21–25 dnů a podobně jako výše popsané druhy jsou kachňata velice malá, ale rychle rostoucí.

text a foto: Jaroslav Němec
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]