Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 5/2003
Obsah čísla:
Začínáme s chovem brouků III.
Vipera ursinii - zmije stepní
Chameleon mellerův (Chamaeleo melleri)
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
STEHLÍK OBECNÝ - Carduelis carduelis Linaeus
Lori safírový
AGAPORNIS ŠEDOHLAVÝ (CANA)
O chovu pyrurů (rod Pyrrhura)
Odchov pyrurů černohlavých brazilských
Speciální výstava brněnských voláčů s mezinárodní účastí
Perličky
BRETAŇSKÝ OHAŘ
Člověk a pes - jsou si podobní ?
Měl by pes poslouchat?
Aplikace léků
Genové rezervy a dotace
Vyberte si správného koně - Odstávče nebo hotového koně?
Fenomén jménem Chalko
Chováte quartera?
ZOO Ústí nad Labem
Úsměvy ze ZOO














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


Čeleď: Discoglossidae - Kuňkovití
DRUH: Alytes obstetricans - ropuška starostlivá

Popis:
Je šedě zbarvená žabka s okrovým až červenavým nádechem a červenými bradavicemi na povrchu těla. Její bříško je žlutavé. Poměrně robustní, buclaté tělíčko z ní činí velmi roztomilého chovance terárií. Dorůstá délky asi 5 cm.
Areál:
Obývá západní Evropu a severní části Maroka.

Biotop:
Jde o druh, který vyhledává vlhká místa v jinak poměrně suché krajině řídkých lesů a v kamenitých územích s porostem keřů a stromů. Žije terestricky mezi kameny a kořeny, kde v noci pátrá po kořisti, den a nepříznivá období roku tráví v hlubokých norách, které si sama vyhrabává.
Způsob života:
Vodu k páření nepotřebují. Samička snáší asi 60 - 80 vajec, která sameček po oplodnění přenáší upevněná na zádech a zadních končetinách. Teprve v té době je potřeba připravit samci větší nádobu s vodou, kterou vyhledá asi měsíc po snášce, aby zde vyčkal líhnutí pulců. Ti žijí akvaticky do příštího roku, kdy metamorfují a jako malé žabky vodu opouštějí.
Potrava:
Loví jakoukoliv živou potravu od červů po hmyz a pavoukovce. Pulce přikrmujeme živým i sušeným krmením pro akvarijní rybky.
Chov:
Pro její chov zřizujeme terária velikosti 40 x 40 x 40 cm s podkladem lesní hrabanky a úkrytem ze staré trativodky nebo hřebenáče. Hodí se pokrýt mírně vlhkou půdu trochou spadaného listí, zařízení vhodně doplní několik kamenů nebo kusů kůry. K napájení a případnému doplnění vlhkosti těla postačuje mělká miska s vodou. Terárium nevytápíme, žabkám plně vyhovují běžné pokojové teploty. Během 2 - 3 zimních měsíců je nezbytné zimování při 4 - 10° C.

DRUH: Bombina orientalis - kuňka východní
Popis:
Velice atraktivní a přitom levný a chovatelsky vděčný druh, který dorůstá délky něco málo přes 5 cm. Zbarvení je svrchu jasně zelené s černým mramorováním, bříško má pak tato kuňka, podobně jako naše druhy zářivě červené s černými nepravidelnými skvrnami.

Areál:
Pochází z Číny, Koreje a z oblasti Ussuri a jejích přítoků.

Biotop:
Je úzce vázaná na vodní prostředí, zpravidla se drží v mělčinách a na březích pomaleji tekoucích i stojatých vod.
Způsob života:
Samičky snáší přibližně 100 vajíček z nichž se do týdne líhnou pulci. Metamorfují za 30 - 45 dní a pohlavně dospívají druhým rokem.
Potrava:
Loví jakýkoliv hmyz a červy a to ve velkém množství. Pulce krmíme běžnými krmivy pro akvarijní rybky, případně sušenými kopřivami, rozmixovaným vaječným žloutkem, apod.
Chov:
Postačují jim malá akvaterária rozměrů 50 x 40 x 30 cm, kde polovinu plochy tvoří souš ze směsi písku a zeminy pokrytá polštáři mechu. Vodu osadíme vhodnými rostlinami. Pro chov vyhovují běžné pokojové teploty. Zimování po sobu 2 - 4 měsíce při 4 - 8° C je nutné. Vůbec nejlépe se osvědčuje chov ve venkovním bazénku s ohrádkou proti úniku chovanců.

DRUH: Discoglossus pictus - žába pestrá

Popis:
Ve zbarvení velmi variabilní druh kuňky, která může být šedá až černá, ale i zelená, nebo dokonce cihlově červená. Na tomto podkladě se pak rozkládají nepravidelné čokoládově hnědé skvrny nebo žlutavé podélné pruhy. Dorůstá délky 6 - 7 cm.
Areál:
Pochází ze západního Středomoří, žije tedy od Itálie směrem na západ až po Španělsko, ale také v severozápadní Africe.

Biotop:
Obývá břehy tekoucích i stojatých vod, v hojné míře obsazuje i ústí řek, v nichž se sladká voda mísí s mořskou.
Způsob života:
Samičky snáší 300 - 500, ale také až 1000 vajec. Z těch se pulci vykulí druhý nebo třetí den a metamorfují za dalších 30 - 50 dní. Pohlavně dospívají ještě před dosažením jednoho roku stáří.
Potrava:
Pulci požírají drobnou rostlinnou i živočišnou potravu, žáby pak jakýkoliv hmyz a další bezobratlé.
Chov:
Zřizujeme pro ně akvaterária rozměrů 60 x 40 x 40 cm, v nichž polovinu plochy zabírá souš, zbytek pak voda o hloubce 5 - 10 cm. Substrátem souše by měla být směs písku a zeminy pokrytá polštářky mechu a kousky kůry. Teplotu během sezóny udržujeme na přibližných 22° C, ale nevadí ani teplota vyšší 26° C (teplota vody), 28° C (teplota vzduchu). Toto zvýšení dokonce po předchozím zimování při průměrných 12° C vhodně stimuluje nástup rozmnožování.

text a kresba: Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]