Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 14/2003
Obsah čísla:
Phormictopus cancerides
Agresivita a kousavost hadů
Názor na článek: ,,Moderní metody chovu hadů"
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
ASTRILD RUDOBŘICHÝ - 2.část
Několik slov o doporučovaném doplňkovém krmení
Možné příčiny selhání chovu
ZOBOROŽCI
O vitamínu “E” trochu jinak
Vážená redakce...
APPENZELLSKÝ SALAŠNICKÝ PES
Nutritivní potřeby psa a správná výživa
Horké dny a naši psi
Kokcidióza
Výstava ušlechtilých koní - PROPET Brno
Headshaking - záhada pro veterináře, pohroma pro jezdce
Western weekend Kostelany
“Jak mít koně“ - 6. část
Jak se rodí kniha
Vážení příznivci shetlandských pony!
Amerika na Americe
Úsměvy ze ZOO














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

DRUH: Ptychadena mascareniensis
Popis:
Je hnědý až zelený skokan dorůstající do 7 cm délky. Jeho hřbet je ozdoben podélným pruhem tmavě hnědé barvy, který je široký takřka jako mezioční prostor.
Areál:
Obývá střední a jižní Afriku a také Madagaskar.

Biotop:
Nalézáme ho nejčastěji v okolí napajedel, v močálech a dočasných tůních v savaně.
Způsob života:
Páří se ve vodě, snůška obsahuje 200 - 400 vajec. Pulci tohoto druhu dorůstají do délky asi 4,5 cm.
Potrava:
Přijímá jakýkoliv hmyz a ostatní bezobratlé živočichy.
Chov:
Vyhovují mu ubikace rozměrů 80×40×40 cm s podkladem směsi písku a zeminy a větší miskou na vodu, např. osvědčená fotomiska 25×30 cm je dostačující. Denní teploty by se měly pohybovat kolem 28 °C.

DRUH: Pyxicephalus adspersus - Skokan hrabavý
Popis:
Samci tohoto skokana dosahují úctyhodné velikosti 25 cm, samičky jsou zhruba poloviční. Zbarvení je zelené až olivové. Na hřbetě běží v několika řadách vystouplé podélné kožní lišty.
Areál:
Žije ve střední a jižní Africe.

Biotop:
Je druhem savan, tedy oblastí, kde je aktivita silně ovlivňována obdobím sucha a obdobím dešťů.
Způsob života:
Období sucha tráví ve slizovém obalu v zemi, jakmile ucítí první kapky ohlašující dobu dešťů, opouští své úkryty , aby se pářili. Toho můžeme využít i při chovu v zajetí, kdy jim po suchém období chovu nabídneme akvaterária nebo akvária s 10 cm hlubokou vodou asi 27 °C teplou. V ní se zvířata páří, snůška čítá asi 3500 vajíček ze kterých se pulci líhnou nejpozději do druhého dne. Jsou velmi žraví, krmíme je všemi druhy akvarijních krmiv, ale i různými živými červy a larvami hmyzu. Hladoví-li, dochází u nich snadno k projevům kanibalismu. Teplota v akváriu může stoupnout i nad 30 °C, doba vývoje je velmi rychlá a k metamorfóze dochází do tří týdnů od líhnutí.
Potrava:
Větší hmyz a menší obratlovci. V zajetí je krmíme velkými druhy švábů, larvami potemníků Zophobas morio a mláďaty laboratorních myší.
Chov:
Vyhovuje terárium 100×50×50 cm se substrátem tvořeným směsí písku a zeminy nebo písku a rašeliny, a to ve vrstvě až 20 cm silné. Teplotu udržujeme na průměrných 27 °C. Nepříznivá období roku tráví zahrabaní v substrátu. V přírodě takto vydrží i mnoho měsíců.

DRUH: Rana catesbeiana - skokan volský
Popis:
Je skokan dorůstající délky 25 cm. Zbarvení samců je zelené až olivové, u samic pak hnědé. Obě pohlaví mají tělo svrchu mramorované v tmavším odstínu hnědé.
Areál:
Jde o druh pocházející ze Severní Ameriky, ale vlivem člověka se rozšířil do různých koutů světa, např. do Japonska, na Havaj, ale i do jihozápadní Evropy.
Biotop:
Na břehové partie a vodu silně vázaný druh.
Způsob života:
Samičky kladou velké množství vajec, ve výjimečných případech až 20 000. Z nich se za 1 - 3 týdny líhnou pulci, kteří metamorfují ještě téhož roku.
Potrava:
Loví malý i velký hmyz, ale díky své velikosti si troufne také na mláďata obratlovců, včetně jedinců vlastního druhu.
Chov:
Budujeme pro ně akvaterária rozměrů 100×50×50 cm s vodou hlubokou 25 - 30 cm a několika nad hladinu vyčnívajícími kameny. Teplotu udržujeme mezi 24 - 26 °C. Dobře se osvědčilo i sezónní přemístění skokanů do venkovního terária s větším bazénkem nebo přímo do zahradního rybníčku, kolem kterého vytvoříme plastovou ohrádku vysokou zhruba 50 cm.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]