Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 24/2002
Obsah čísla:
Štír kýlnatý
Želva egyptská - (Testudo kleinmanni)
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
Zvonohlík bělobřichý
Krátké zastavení u problému přerůstajících drápků
Amazónek běločelý
Vzorná samička
Amazónek Hapalopsittaca fuertesi
Představujeme: Poštovní holubářství
Pozor na čokoládu, a to nejen na vánoce
Agility: Jak na to!
Naši psi versus zábavná pyrotechnika
Pohoda na Masarykově okruhu v Brně 16. - 17.11.2002
Zabíjení králíků
Stádový pud
Úsměvy ze ZOO














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

DRUH: Salamandra salamandra

Popis:
Je to mlok dlouhý 20 - 25 cm s charakteristickým zbarvením žloutkově žlutých skvrn na černém podkladu. Rozmístění a tvar skvrn je přísně individuální

Areál:
Vyskytuje se ostrůvkovitě na rozsáhlém území od střední Evropy směrem na jih až do severozápadní Afriky a směrem na východ až do západní části Iránu v Asii.
Biotop:
Miluje chladné a vlhké biotopy, proto se zdržuje především v tmavých listnatých lesích se zamokřenou půdou a podél drobných stružek a potůčků v hustém podrostu.
Způsob života: K páření dochází na přelomu jara a léta a teprve následujícího roku na jaře klade samička kolem 30 larev dlouhých asi 2,5 cm. Larvy metamorfují za 6 - 7 týdnů a pohlavně dospívají za další 3 roky.

Potrava:
V přírodě i v zajetí jsou jeho přirozenou potravou drobní bezobratlí, ponejvíce červi, měkkýši a larvy hmyzu.
Chov:
Vyhovují jim středně velká, chladná a vlhká terária rozměrů 70 x 40 x 40 cm s deseticentimetrovou vrstvou vlhké lesní hrabanky, dubového listí, kousků mechu a kusem kůry, který slouží za úkryt. Vodní plocha postačí na 1/7 dna. V ubikaci udržujeme teplotu kolem 15 °C, max. 20 °C. Pravidlem by mělo být zimování při 6 - 10 °C po dobu 2 - 3 měsíce. Podle některých informací však nemusí být zimování nezbytné, uvádí se např. že na některých lokalitách s podkladem sutí, kde se udržuje poměrně stálá teplota, je možné zvířata zahlédnout i během naší zimy.

DRUH: Triturus marmoratus

Popis:
V dospělosti dosahuje délky 12 - 18 cm a tím se řadí k největším představitelům rodu. Jeho tělo je shora tmavě zelené s černým nebo černohnědým mramorováním a středovým hřbetním pruhem, který je u samic a mláďat oranžový, kdežto u samců spíše perleťový. Břicho má tento čolek šedohnědé s drobounkými a nepravidelně rozmístěnými bílými tečkami.
V období rozmnožování se samcům vytváří na hřbetě vysoký kožní lem, který je hladký a proti samicím o poznání vyšší.

Areál:
Čolek mramorovaný žije ve střední a jihozápadní Francii a na téměř celém Pyrenejském poloostrově.

Biotop:
Obývá vlhká a stinná území s dostatečnou možností úkrytu v mechu nebo kořenovém systému rostlin, apod.

Způsob života:
Páří se ve vodě, zpravidla v předjaří. Přibližně v dubnu pak klade samička vejce do shluků vodních rostlin.

Potrava:
Krmíme je obden larvami pakomárů, žížalami a nitěnkami
Chov:
Pro jeho chov se hodí plastové nebo celoskleněné terárium, kde podíl souše a vody je 1:1. Souš je tvořena hrubozrným pískem s mechovými polštáři a kousky borové kůry. Denní teploty by se měly pohybovat kolem 20 °C. Zimování ve vlhkém mechu a listí při 8 °C po dobu asi 3 měsíců je bohužel nutné.
Možný je i střídavý chov, při kterém držíme zvířata v ubikaci s podkladem vlhké zeminy, mechem a kůrou a jen malou miskou na vodu. V období rozmnožování je pak přepouštíme do akvárií bohatě zarostlých vodními rostlinami a opatřených plovoucím ostrůvkem.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]