Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 4/2005
Obsah čísla:
Problematika určování pohlaví u hadů
Tarentola delalandii
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
Odchov vzácných papoušků
BAD SALZUFLEN 53. SVĚTOVÝ ŠAMPIONÁT CHOVATELŮ PTÁKŮ
Vousák červenožlutý - Trachyphonus erythorocephalus
Holub růžovokrký
69. Mezinárodní mistrovská soutěž České republiky a Slovenské republiky ve zpěvu harckých kanárů Čáslav 4.– 8. ledna 2005
Slezská straka
Bandog
ŠEDIVÁČKŮV LONG 2005
DOSTIHY CHRTŮ - Hodnocení dostihové sezony 2004
PUMA JAKO DOMÁCÍ ZVÍŘE
Krásné a zdravé kočky
LAMA (4. část)
„Jak mít koně“ – otázky a odpovědi
Úpravy koňopřepravníku - Kamerový systém 2. Část
Připomínka romantiky severu
Labutě v zimě hned tak nezamrznou
ZOO – OBCHOD U KOLOUŠKA














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

DRUH: Phrynohyas venulosa
Popis
Je žába velká 10–12 cm, jejíž tělo je hnědě zbarvené s tmavším maskováním nepravidelných skvrn a pruhů.

Areál
Žije ve Střední a Jižní Americe.

Biotop
Obsazuje především tropické deštné lesy, kde se vyskytuje ve stromovém a keřovém patře.
Způsob života
O rozmnožování nemáme bližší informace.
Potrava
Loví červy, měkkýše a hmyz, v zajetí přijímá i novorozená mláďata myší.
Chov
Zřizujeme pro ně ubikace rozměrů 40×40×70 cm s podkladem rašeliny a mechu, mělkou miskou na vodu a množstvím větví a rostlin. Teploty vyhovují kolem 27 °C, terárium ráno i večer bohatě rosíme.

Čeleď: Leptodactylidae – Hvízdalkovití
DRUH: Ceratophrys ornata – rohatka ozdobná

Popis
Je žába dosahující délky 12–13 cm, která má nad očima nápadné výrůstky. Její zbarvení je značně variabilní, ale vždy je béžová až světle zelená základní barva hřbetu překryta plotnami hnědé až olivově zelené barvy. U některých jedinců může hnědá barva přecházet do rezavo až červenohnědé.
Areál
Tento druh pochází ze střední části Jižní Ameriky, tedy z jižních oblastí Brazílie, z Paraguaye, Uruguaye a severovýchodní Argentiny.

Biotop
Žijí terestricky na pampách, většinou v blízkosti vody, v okolí močálů a podél řek. Suchá a chladná období roku tráví v úkrytu pod povrchem půdy.
Způsob života
Z nakladených vajec se líhnou pulci zpravidla třetí den a během vývoje dávají přednost živočišné potravě. Vzhledem k možnému kanibalismu se osvědčil individuální odchov. Metamorfují asi za 50 dní.
Potrava
Jde o velmi žravé chovance, kteří loví jakoukoliv živou potravu od hmyzu a červů až po mláďata obratlovců.
Chov
Pro jejich chov se hodí ubikace rozměrů 100×50×40 cm s podkladem vlhké směsi zeminy a písku. Vodní nádrž by měla zabírat zhruba polovinu plochy, nemusí však být příliš hluboká. Teploty udržujeme kolem 28 °C, s nočním poklesem na hodnotu pokojovou. V rozmnožovacích chovech se osvědčuje jednotlivý chov v akváriích 40×30×30 cm s nízkou hladinou vody, případně kamenem sloužícím jako souš. Roční periodicitu podmínek vytváříme změnou výšky vodní hladiny a změnou teplot (15–18 °C během zimy) a na tomto základě zvířata připouštíme.

DRUH: Leptodactylus pentadactylus – hvízdalka pětiprstá
Popis
Je hnědá až šedavá žába dorůstající velikosti až 20 cm. Její tělo zdobí množství drobných tmavých skvrn a na končetinách i příčných pruhů, což trochu připomíná naše skokany hnědé.

Areál
Vyskytuje se na jihu Střední Ameriky a v severozápadní části Jižní Ameriky, odkud zasahuje až do Brazílie.

Biotop
Vykazuje užší vazbu k vodnímu prostředí a břehovým partiím vodních ploch.
Způsob života
Svou snůšku umisťují tyto poměrně velké žáby na břehy, do těsné blízkosti vodní hladiny. Staví pro vajíčka pěnová hnízda, z nichž pak padají líhnoucí se pulci přímo do vody.
Potrava
Loví větší bezobratlé a drobné obratlovce, především pak menší obojživelníky a mláďata ještěrů.
Chov
Vyhovují jí ubikace rozměrů 100×50×40 cm, zařízená jako akvaterária, v nichž polovinu plochy zabírá vodní nádrž s hloubkou 10–15 cm. Teploty udržujeme na přibližných 28 °C přes den a 24 °C v noci.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]