Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 9/2004
Obsah čísla:
Avicularia sp. a její odchov
Kostarika – Noemova archa o velikosti Slovenska
První zkušenosti s Gonyosoma oxycephala
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
Bourec morušový – živé krmivo pro exotické ptactvo a terarijní zvíoata
Holub kukaččí větší
NAŠI BUDNÍČCI
Můj chov kanárů v chladnějším období
Přípravy na hnízdění
Mistrovství drobných exotů 2003 v Lysé nad Labem
Ptačí svět 2003
Zdrobnělá holanďanka
Volání divočiny: Kapitola VIII. – Začínáme s tréninkem
PES A NÁVŠTĚVY
Tibetský teriér
QUO VADIS český chovateli?
Polycystické onemocnění ledvin – PKD
Laboratorní potkani a já
Malá encyklopedie nemocí koní
„Jak mít koně“ – 24. Část
Westernová burza
Magické slovo endurance
Řidiči pozor – žáby na silnici!
Úsměvy ze ZOO














CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování

DRUH: Rhombophryne testudo

Popis:
Tato buclatá žába s poměrně malými končetinami, která dosahuje délky 4 – 5 cm, je zbarvena hnědě nebo rezavohnědě. Hlava není zřetelně oddělena od těla a oči jsou posunuty směrem dopředu.

Areál:
Původem ze severu Madagaskaru a přilehlého ostrůvku Nosy Be.

Biotop:
Jde o terestricky žijící žábu, která většinu času tráví ve spadaném listí. Často bývá nalézána mělce pod povrchem půdy, kam se zahrabává. Miluje stinná místa s větším nahloučením vyšší vegetace, nemusí však jít nutně o původní prales.

Způsob života:
O rozmnožování tohoto druhu se neví prakticky nic. Samci se za období dešťů ozývají bučivým hlasem.
Potrava:
Loví různé zemní členovce – hmyz, jeho larvy, různé červy, apod.

Chov:
Postačují pro ně terária velikosti 40×30×30 cm s asi 10 cm vysokou vrstvou vlhké lesní hrabanky nebo směsi lignocelu s pískem v poměru 2 : 1. Substrát překryjeme spadaným listím a celé terárium pravidelně rosíme. Vyhovuje teplota 25 °C.

DRUH: Scaphiophryne marmorata
Popis:
Dorůstá kolem 5 cm a její zelené zbarvení je pokryto hustým hnědavým síťováním, případně vzorem světlých a tmavých teček. Nohy má tato žabka tmavohnědě pruhované.

Areál:
Vyskytuje se ve vhodných biotopech větší části východního Madagaskaru.

Biotop:
Žije terestricky v původních deštných lesích, ale také v člověkem přeměněné krajině, pokud tam nalézá stinné vlhko a vyšší rostlinný kryt.
Způsob života:
O způsobu rozmnožování není bohužel nic známo.

Potrava:
Loví drobné pozemní členovce, v zajetí přijímá červy, např. žížaly a běžný krmný hmyz.

Chov:
Zřizujeme pro ně ubikace rozměrů 60×40×30 cm s vyšší vrstvou vlhké lesní hrabanky, pokryté listím a mechem. Nesmí chybět větší nádoba na vodu nebo bazének zabírající asi 1/4 plochy dna. Teploty udržujeme přes den na hodnotách kolem 25 °C, v noci kolem 22 °C. Každovečerní porosení nádrže by mělo být pravidlem.

DRUH: Calluella guttulata
Popis:
Je dlouhá 3,5 – 5 cm, robustního vzezření. Zbarvena bývá zeleně nebo žlutě, uvádí se také barva šedá a hnědá. Pravděpodobně jde o změny zbarvení v závislosti na náladě a barvě podkladu. Základní zbarvení je na hřbetě doplněno tmavými skvrnami se světlejším okrajem. Stehna zadních nohou mají široký tmavý pruh v zadní části, případně i další proužkování vpředu. Spodek těl je béžový.

Areál:
Rozšířena je na Malajském poloostrově a směrem na sever až do Barmy a Thajska.

Biotop:
Žije na zemi v nížinatých lesích, kde se ukrývá v listí nebo i zahrabává do povrchové vrstvy půdy.

Způsob života:
O rozmnožování těchto žab je známo velice málo. Množí se v období dešťů, kdy využívají dočasné, spíše mělké zásobárny stojaté vody, různé kaluže, krátkodobé rybníčky a vodou zaplněné jámy. K metamorfóze dochází asi za sedm týdnů, když pulci dosáhnou velikosti necelých 6 cm.

Potrava:
Na kořist číhají skrytě v listí, loví různé červy, hmyz a jeho larvy, apod.

Chov:
Pro chov by se hodila akvaterária 60×40×30 cm s 1/3 vodní plochy a zbytkem zařízeným jako vlhké pralesní terárium. Tedy rašelina nebo lignocel, neustále mírně vlhký, listí, kůra, mech a rostliny. Denní teploty 26 °C spojené s pravidelným každodenním rosením. Páření by se mohlo dát vyprovokovat změnou vlhkostních podmínek během roku.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]