Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
01 Akvarijní ryby
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy
















ZOO-SHOP: potřeby pro chovatele


CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ

na pokračování


DRUH: Ingerana baluensis
Popis:
Jsou to 2 - 3 cm dlouhé žabky buclatého vzezření s velkou hlavou. Většinou jsou hnědé s tmavým skvrněním a příčným tmavším proužkem na hlavě v úrovni očí. Na bocích hřbetu mají podélný pruh světlejšího odstínu. Břišní strana spíše špinavě bílá s mramorováním v přední části a na hrdélku. Mohou se však vyskytovat i jedinci s tmavším vrchním zbarvením a s černohnědým podélným pruhem ve středu hřbetu.
Areál:
Zatím zjištěny pouze na Borneu, ponejvíce uváděny z jeho severní části.

Biotop:
Obyvatel pahorkatiny porostlé původním deštným lesem. Zdržuje se v blízkosti vody, žije terestricky.
Způsob života:
O rozmnožování není nic známo.
Potrava:
Loví hmyz a drobné červy.
Chov:
Vzhledem ke své velikosti by mohlo jít o chovatelsky atraktivní druh, bohužel se však prakticky nedováží. Uvažovat pro ně lze akvaterária velikosti 50×40×30 cm s 1/4 plochy vody a zbytkem souše zařízené rašelinou, mechem a vysazenou kapradinou. Jako úkryt vhodně poslouží volně položený kousek kůry.


DRUH: Limnonectes laticeps
Popis:
Je druhem dorůstajícím délky 2,5 - 4,5 cm. Svrchu spíše hnědá barva je doplněna kresbou nepravidelně se klikatících pruhů a skvrn v odstínech tmavší hnědé, okrové a rezavé až červenavé. Od každého oka k ramennímu kloubu vede světlý proužek. Spodek těla je bílý až šedobílý s šedými skvrnkami. Hrdlo může být bílé i růžové.
Areál:
Vyskytuje se na většině území jihovýchodní Asie, od Indie přes Barmu a Thajsko směrem na jih přes Malajský poloostrov až na Borneo.

Biotop:
Obývá břehové partie stojatých i tekoucích vod v horských pralesích až do 1500 m. n. m.
Způsob života:
O rozmnožování tohoto druhu nejsou hodnověrné údaje. Z příbuzných druhů můžeme zmínit L. blythii, jehož samci lákají samičky do hnízd z kamínků, která vystaví v mělké vodě. Zde pak dochází k páření. U druhu L. malesianus zase dochází k páření v mělké, ale rychle tekoucí vodě. Jednotlivě vykladená vejce jsou pak unášena proudem do níže položených tišin, kde dochází k líhnutí larev.
Potrava:
Všichni zástupci rodu se živí hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy.
Chov:
Pro chov se hodí akvaterária s filtrem čeřenou vodní hladinou na polovině plochy a souší tvořenou lesní hrabankou, mechem a listím. Zařízení doplňují kameny a rostliny. Teplota vody by se měla pohybovat mezi 23 - 25 °C, teplota vzduchu pak mezi 27 - 30 °C.

DRUH: Phrynoglossus laevis
Popis:
Je to šedohnědě až olivově zbarvená žába dorůstající délky 2 - 5 cm. Její hřbet bývá ozdoben většími tmavšími skvrnami a podél páteře vedoucími světlejšími proužky. Břišní strana bývá žlutavě bílá.
Areál:
Žijí od Malajského poloostrova směrem na jihovýchod přes většinu ostrovů Velkých Sund až po Filipíny.

Biotop:
Jde o druh mokřadů, který žije celoročně v biotopech bažin, na dlouhodobě zaplavených plochách luk a rýžových polí, v rybnících, ale i v pomalu tekoucích potůčcích od nížin do středních poloh hor.
Způsob života:
Množí se pravděpodobně celoročně. Pulci dorůstají délky 5 cm. O délce vývoje údaje chybí.
Potrava:
Požírá jakékoliv drobné bezobratlé živočichy vyskytující se podél vody a nad její hladinou. V přírodě ve velké míře loví dvoukřídlý hmyz.
Chov:
Zřizujeme pro ně akvaterária s větší částí věnovanou vodě. Souš by ovšem ani zde neměla chybět. Denní teploty vzduchu 26 - 29 °C, vody kolem 24 °C.

Vladimír Cerha
Související články:
Chov obojživelníků
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]