Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 13/2003
Obsah čísla:
Dům moře ve Vídni
Citharischius crawshayi (Pocock, 1900)
Terárium pro stromové sklípkany
Želva bahenní ve střední Evropě
CHOV OBOJŽIVELNÍKŮ
Chovatelská cesta po ptačích parcích
Pětašedesátiny Petra Podpěry
Aymara citrónový
Pár slov k recyklaci krmení
Moderní pávík
Chov okrasné vodní drůbeže
SLOVENSKÝ ČUVAČ
Dostihy chrtů
Jak je to s cenou za štěně
Onemocnění pohlavního aparátu kocourů
Chlupatí domácí mazlíčci - činčily
“Jak mít koně“ - 5. část
Western horsemanship - 2. část
Ze života hříběte
Výstava v Týništi nad Orlicí
Úsměvy ze ZOO














Aymara citrónový

Pojmenování vědecké: Bolborhynchus albifrons
Pojmenování německé: Zitronensittich
Pojmenování anglické: Golden-frontet Parakeet

Popis: (podle Vašíčka M.):
1,0 je zelený, na spodině bledší a žlutější, čelo, uzdička, přední líce a hrdlo jsou jasně žluté, lícní skvrna je smaragdově zelená. Strany prsou jsou žluté. Spodní krovky křídelní, krovky ruční a vnější letky loketní jsou modravě zelené. Ocasní pera jsou zelená, zobák je rohový, duhovka hnědá, zobák hnědavý. Délka 18 cm.
Jsou známé čtyři zeměpisné formy.
Nominátní forma je rozšířena v pobřežní oblasti západních svahů And a středním Peru. Obývá nepřístupné horské oblasti. Živí se semeny, bobulemi, různými plody a jinou rostlinnou potravou. Nocuje ve skalách, kde také hnízdí. Často hnízdí v písečných stěnách, ve kterých si vyhrabává chodby až 2 m dlouhé.
Aymara citrónový je sice pták klidný, ale plachý, proto se u něho projevují sklony ke stresu. Je náročný nejen na uvykání, ale i na podmínky pro chov a proto není vhodný pro začátečníka. Na trhu se těžko shání. Když se nám to podaří, může dojít k náhlému úhynu i když se nám do posledního okamžiku jevil pták jako zdravý. Může se stát, že se aymara, jak se uvádí v literatuře, při chytání a po uchopení do ruky křečovitě stáhne a v tomto stavu zůstane několik sekund i poté, co jsme ho vrátili zpět do voliéry.

Když jsme si zajistili aymary citrónové u známého chovatele, měli bychom si je odebrat osobně. To nám umožní seznámit se s podmínkami, v jakých dosud ptáci žili a stejné bychom jim měli zajistit.
Správná výživa aymarů je předpokladem pro jejich úspěšné uvyknutí, bezproblémový chov i případný budoucí odchov. Koneckonců toto je zásada, která platí pro všechny chované ptáky.
Výživa aymarů se skládá ze směsi semen, ovoce, zeleniny, zeleného, minerálií a čerstvých větví. Směs semen má obsahovat vše, s čím krmíme andulky, doplněné lesknicí, ovsem a žíhanou slunečnicí, semencem i kardi. Pro zpestření přidáme pohanku, proso, senegalské proso v klasech, nigr, směs semen pro lesní ptáky (bez řepky) a dietní krmivo pro holuby.
Chybět by neměla vaječná směs obohacená sucharem a sušenými jeřabinami. V zimních měsících se doporučuje zvýšit v této směsi podíl dětské výživy. Na jaře budeme dávat smetánku lékařskou a to nejen listy, ale také květy. Později zařadíme do jídelníčku různé trávy, především s polozralými semeny, jablka, hrušky, zahradní salát i žlutou řepu.
Krmení by se nemělo příliš obohacovat vitamíny, protože předávkování škodí. Přírodní vitamíny jsou vždy vhodnější než vitamíny vyráběné uměle (pozn. Toto je věc názoru a myslím, že když bude chovatel přesně dodržovat návody na užívání vitamínů, chybu rozhodně neudělá!). Pamatovat budeme také na doplňování zásoby říčního písku, gritu, skořápek z vajec aj.
Literatura popisuje a doporučuje umisťovat aymary citrónové k hnízdění do proletovačky o rozměrech 150D×50H×50V cm. Mimo dobu hnízdění se má chovný pár i s odchovanými mláďaty dát do větší voliéry. Teplota pro přezimování aymarů může být 2 až 5 °C, při hnízdění nejméně 15 °C.
Na hnízdění dáme aymarům budky z prken velikosti 15×15×25 cm, s vletovým otvorem o průměru 4,5 cm. Rozhodneme-li se pro budky kmenové, zvolíme budky s vnitřním průměrem 18 cm a výškou 25 cm. Budku vyplníme do výšky asi 3 cm vrstvou hrubších pilin. Aymarům dáme budku k dispozici ihned, jak je získáme, protože v ní budou nocovat. Snůška čítá většinou 4 vejce, doba vysezování je 21 dnů. Vylíhlá mláďata jsou pokryta šedohnědým chmýřím a po uplynutí 45 dnů jsou zcela opeřená. Budku opouštějí po uplynutí 7 týdnů a o 14 dnů později začínají sama přijímat potravu. Spolehlivě soběstačná mláďata se doporučuje od rodičů přemístit.

Použitá literatura:
Vašíček, M. (1980): Papoušci Nového světa, Svépomoc, Praha
Pfeffer, FR. (2001): Aymary citrónové
Gef. Welt, Ulmer - Verlag

Rudolf Vít
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]