Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
01 Akvarijní ryby
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy
















ZOO-SHOP: potřeby pro chovatele


Citharischius crawshayi (Pocock, 1900)

Tento sklípkan je rozšířen v Ugandě, Keni a Tanzanii. Jedná se o obrovského pavouka, který si hrabe hluboké nory. Adultní samice může dosáhnout velikosti v těle i 8 -- 10 cm. Základní zbarvení je u obou pohlaví červenohnědé až rezavohnědé. Samec i samice má zadní kráčivé nohy výrazně silnější než ty zbývající, podobně jako Hysterocrates hercules.

V současné době vlastním pouze subadultní jedince, které chovám v plastových dózách o velikosti 10×10×8 cm (vך×h). U takovýchto mláďat (3. - 5. svlek) mám 4 - 6 cm vysokou vrstvu lignocelu, u dospělců se doporučuje vrstva vyšší, asi 10 - 12 cm. Nechybí malé, mělké napáječky s čistou vodou, naproti tomu umístění rostlin v nádrži je bezvýznamné a pavouci je většinou zničí. Teplota postačí v rozmezí 22 - 25 °C, vzdušná vlhkost okolo 65 %.

S odchovem bohužel nemám vlastní zkušenosti, ale dle sdělení některých mých kolegů, je tento druh při páření agresivnější, proto připouštění samce k samičce není jednoduchou záležitostí. V kokonu může být 100, ale klidně také až 400 mláďat. Pavouci rostou velmi pomalu a dospělostní svlek prodělávají v 7. - 8. roce života. Jako krmivo lze použít cvrčky, dospělcům i větším nedospělým jedincům lze podat myší či potkaní holátko.

Tento sklípkan žije v přírodě i v zajetí velmi skrytě a většinu času tráví ve svých vyhrabaných norách. Jedná se o toxicky významného sklípkana, který je velmi agresivní, ale také nesmírně zajímavý, proto prosím chovatele, aby se podělili o své zkušenosti s chovem, popř. odchovem tohoto i jiných druhů.

Vzhledem k nárokům a agresivitě nedoporučuji jeho chov začátečníkům.

Použitá literatura:
Klátil - Veselý - Krasavci s chlupatýma nohama, 1995
Fr. Kovařík - Sklípkani 1998

Michal Toráň
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: redakce@ifauna.cz
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: webmaster@ifauna.cz