Všechny patří do skupiny tzv. "dutinových" kachen, protože v přírodě hnízdí v dutinách vysokých stromů. První dva jsou nejznámější v zajetí chované druhy u nás i ve světě. Téměř každý chovatel s nimi začínal, protože to jsou velice hezké, ale i velmi snadno chovatelné kachny.
Kachnička mandarínská (Aix galericulata)
je původem z Asie a do evropských chovů se dostala v 18. století. Její chov je velice snadný a proto je vhodná i pro začínající chovatele. Kačer je v tzv. svatebním hávu v době od října do května a ve zbytku roku je velice podobný kachně. Žijí v párech a tok v našich podmínkách začíná v březnu až dubnu. Při něm kachna snese nejraději v dutinové budce 9 – 15 vajec, na kterých sedí přibližně 30 dnů. Kachňata jsou od prvního okamžiku velice hbitá, sama vyskáčou z budky a rychle rostou. Ve 40 – 45 dnech by byla schopná letu, a proto je třeba, je co nejdříve nechat kupírovat. Pro 1 pár mandarinek stačí vodní plocha cca 2 m2 a výběh 6 m2, nejlépe zatravněný. Přezimují bez problémů, ale je lepší pro ně mít připravené kryté prostory a hlavně denně jim dát k dispozici alespoň trochu vody nejen kvůli pití, ale i na vykoupání, aby neztratily kvalitu peří. V současné době se ve světě i u nás vyskytuje několik barevných mutací (bílá, skořicová,…), ale dle mého pohledu příroda je příroda.
Kachnička karolínská (Aix sponsa)
je původem ze severní Ameriky a v Evropě žije od 17. století. Je o něco větší (0,6 kg) než kachnička mandarínská (0,5 kg), ale jejich podmínky pro chov jsou stejné. Kačer (viz foto) také mezi květnem a zářím shazuje barevný šat a je podobný kachně. Žijí v párech a tok je od března do května. Kachna snese do dutinové budky 10 – 15 vajec a doba inkubace je 28 – 30 dnů. Kachňata jsou tmavější než mandarínská a o trochu méně pohyblivá. Také u karolínek se vyskytují barevné mutace.
Kachnička (husička) hřivnatá (Chenonetta jubata)
má původ v Austrálii a Tasmánii. V Evropě jsou od 19. století, ale nejsou tak běžně chovaným druhem jako předchozí kachničky. Je veden spor, zda jde o kachnu nebo husu a proto můžete slyšet oba názvy. Vzhledem (viz foto) se více podobá husám a i hlavní jejich potravou je tráva jako u hus.
Převážně se zdržuje na suché zemi, do vody chodí minimálně. Je největší z těchto kachniček (0,8 kg) a v našich podmínkách probíhá tok a hnízdění i třikrát do roka. Kachna snáší průměrně 10 vajec a inkubační doba je přibližně 28 dnů. V zimě pro ně platí stejná pravidla jako u mandarinek.
text a foto: Jaroslav Němec, http://klub.wz.cz/