Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 7/2005
Obsah čísla:
Mořské akvárium v Dubrovníku
Vrubozubec paví
Svlékání sklípkana Brachypelma emilia
Anolis carolinensis – postřehy z chovu
Varanus dumerilii
Sýkavky čeledi Chloropseidas jsou vzácné
NENÍ MAJOR JAKO major
Chov kosa černého
Skřivani přinesli jaro
Víte že,…(2. část)
HOLUB CHEBSKÁ STRAKA
Kachna chocholatá
Mistrovství Evropy na dlouhých a středních tratích
Perro de Presa Mallorquin – Ca de Bou
Pekinéz – proč není tolik oblíben?
Pracovné psy Border Collie v Nemeckej
Vezeme si štěně domů – cestování
Bydlení potkánků
Malá encyklopedie nemocí koní, S – 2. část, Š
Mustangové
Kalendář westernových akcí 2005
Semináře s Honzou Bláhou o přirozené komunikaci s koňmi
Vydařená ornitologická exkurze
Labuť zpěvná (Cygnus cygnus)
ZOO – OBCHOD U KOLOUŠKA














Labuť zpěvná (Cygnus cygnus)

Koncem února mě zavolal kamarád z Kobylí, abych se přijel podívat na husy zimující na Novomlýnských nádržích. Husy se rozlétají za pastvou na blízká pole již brzy po rozednění, a tak jsme potom objížděli různé lokality, na kterých zimují v tuto dobu další zajímavé druhy ptáků. Na poli v blízkosti prostřední Novomlýnské nádrže byly tři labutě. Zcela náhodou jsem vzal dalekohled a k mému překvapení jsem zjistil, že to jsou labutě zpěvné. Labuť zpěvná se u nás vyskytuje pouze jako řídký zimní host, v Evropě hnízdí pravidelně pouze v severských zemích. Velikostí se podobá u nás běžné labuti velké, nedosahuje sice její hmotnosti, ale rozpětí křídel má stejné a někdy i větší. Liší se hlavně zbarvením zobáku. Ten je černý a od hlavy vybíhá až do jeho poloviny sytě žlutě zbarvený klín. Ptáci již asi byli napaseni a odpočívali. Fotografování nebylo proti vycházejícímu slunci možné, a tak jsme odjeli na druhou stranu pole a já se k nim přibližoval po slunci. Kráčel jsem pomalu, nepřímo a předstíral nějakou důležitou činnost. Při krátkých zastávkách jsem fotografoval. Byl jsem překvapen, na jak malou vzdálenost mě nechaly přiblížit. Nakonec jim došla trpělivost a poměrně lehce se zvedly a velkým obloukem odtáhly na druhou stranu pole. Hudec uvádí, že páry se tvoří již ve druhém roce jejich života, ale pohlavně dospělí jsou až ve čtvrtém roce. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil 7 let a 6 měsíců. Údaje o stáří ptáků chovaných v ZOO v publikaci „Fauna ČR a SR“ chybí. Na setkání s těmito krásnými ptáky vzpomínám do dneška a chci vám je přiblížit alespoň pomocí fotografií.

text a foto: Václav Podpěra
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]