Nejde o žádnou národnostní skupinu, ale o 15 druhů kachen z čeledi kachnovití. Jsou typickým zástupcem kachen potápivých, takže je poznáte na první pohled. Na rozdíl od kachen plovavých totiž sedí na vodě s tělem hluboko ponořeným a pro potravu se většinou potápějí na delší dobu pod hladinu. Při startu z vody se musí několik metrů rozběhnout po hladině. Také jejich pohyb na souši je ztížený a proto raději vegetují na vodě. V zajetí je třeba jim zajistit hlubší vodu a pro hnízdění trsy vyšší trávy v blízkosti vody. V některých případech snášejí i do budek. Jsou většinou velice odolné a bezproblémové pro chov v našich podmínkách.
Polák zrzohlávka rudozobá (Netta rufina)
Výrazně zbarvená kachna žije v přírodě ve střední a jižní Evropě, severní Africe a jihozápadní Asii až po Čínu. Velikostně patří mezi největší mezi poláky – váha až 1,4 kg a rozpětí křídel až 88 cm. V květnu snese kachna 8–10 vajec na kterých sedí 26–28 dnů.
Polák peposaka (Netta peposaca)
Jihoamerický druh, typický svým jasně červeným hrbolem na kořenu zobáku (kačer), váží cca 1 kg a rozpětí křídel má až 85 cm. Na 8–12 vejcích sedí kachna 26–28 dnů.
Polák rudooký (Netta erythrophthalma)
V přírodě můžeme tento u nás vzácně chovaný druh nalézt v jižní a jihovýchodní Africe.
Základní údaje praví, že váhově dosahuje až 82 dkg, rozpětí 82 cm, snůšku 5–15 vajec a inkubace je 26 dnů.
Polák dlouhozobý (Aythya valisineria)
První z více severoamerických druhů je typický svým dlouhým zobákem. Jeho váha se přibližuje 1,25 kg a rozpětí až 91 cm. 8–10 vajec tvoří snůšku a kachňata se líhnou za 25–28 dnů.
Polák velký (Aythya ferina)
Tento u nás na rybnících hnízdící polák je doma i na velké části Evropy a Asie. Váhu dosahuje až 1 kg a rozpětí až 82 cm. Na 6–10 vejcích snesených u nás většinou až koncem května nebo v červnu sedí kachna cca 26 dnů.
Polák americký (Aythya americana)
Největší severoamerický polák s váhou až 1,4 kg a rozpětím až 85 cm má snůšku 7–16 vajec a inkubační dobu 23–29 dnů.
Polák hnědavý (Aythya australis)
Australský zástupce mezi poláky je v našich chovech vzácností. Váhově se přibližuje 91 dkg a rozpětím k 70 cm. Snůška 6–18 vajec a inkubace 25 dnů.
Polák madagaskarský (Aythya innotata)
Tento kriticky ohrožený druh se vyskytuje pouze na Madagaskaru a základní informace ani fotografie nemám k dispozici, proto připojuji pouze obrázek.
Polák malý (Aythya nyroca)
Jeho domovem je střední a východní Evropa a jihozápadní Asie. Je nejmenším zástupcem této skupiny, váha max. 59 dkg, rozpětí max. 67 cm. 7–11 vajec tvoří snůšku a kachňata se líhnou po 25–27 dnech.
Polák černohlavý (Aythya baeri)
V přírodě jej můžete nalézt v jižní a jihovýchodní Asii. Velikostně menší – až 86 dkg a 79 cm rozpětí křídel, 6–10 vajec, inkubace 25–27 dnů.
Polák černý (Aythya novaeseelandiae)
Menší druh z Nového Zélandu je také vzácný v našich chovech. Max. váha 68 dkg a rozpětí max. 64 cm, 2–15 vajec snůška a 28–31 dnů inkubace, to jsou základní informace o tomto druhu.
Polák proužkovaný (Aythya collaris)
Nejmenší severoamerický zástupce poláků má váhu max. 0,77 kg a rozpětí 75 cm. Snůšku tvoří 5–14 vajec a kachna na nich sedí v průměru 27 dnů.
Polák chocholačka (Aythya fuligula)
Další druh známý i z našich rybníků a řek je domovem i v dalších zemích Evropy a jižní Asie.
Váhou okolo 1 kg a rozpětím až 75 cm se řadí do středně velkých druhů poláků. Kachna snáší koncem května a v červnu 6–14 vajec a kachňata se objeví na světě za 25–26 dnů.
Polák kaholka (Aythya marila)
Severní pobřeží Evropy a Severní Ameriky je jejich domovinou. Váha 1 kg, rozpětí 84 cm, 8–11 vajec, inkubace 24–28 dnů.
Polák vlnkovaný (Aythia affinis)
Poslední zástupce severoamerických druhů poláků patří mezi menší – 0,86 kg a 79 cm rozpětí. Kachna sedí většinou na 8–10 vejcích 24 až 28 dnů.
text a foto: Jaroslav Němec