Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  

Číslo: 21/2004
Obsah čísla:
(Ne)úspěšný? odchov krajty královské
Leguán zelený (Iguana iguana) můj první plaz…
NĚKTEŘÍ SNOVAČI – pro osvěžení paměti
POZOR TEFLON!
O chovu lori vousatého
Výstavy z pohledu vystavovatele – informace pro začínající
Mookee
Hamburčanky
Bullterier
PES BOJOVÝ A PES OBYČEJNÝ?
NA STEZCE VLKA – rozloučení s dog trekkingovou sezónou
Na návštěvě v Alpách
Malá encyklopedie nemocí koní - L
Pořídit si, či nepořídit „koňopřepravník“?
„Jak mít koně“ – „Srdce na dlani“
Hejna havranů opět přilétají
ZOO – OBCHOD U KOLOUŠKA














Hejna havranů opět přilétají

Podzim je dobou migrace pro mnoho druhů ptáků. Řada z nich nás opouští a vrátí se až na jaře, jiní u nás naopak prožívají zimu. Nejznámějšími představiteli této skupiny jsou havrani polní. Ti u nás běžně hnízdí v lesích a mnoha parcích. Odhaduje se, že jich je přes tři tisíce párů. Na zimu nás však opouštějí a tráví ji v jihozápadní Evropě. Ohromná hejna, která na zimu zaplavují naše pole a města, pocházejí z východní Evropy, především z Ukrajiny. Spolehlivě to dokázalo kroužkování. Jejich zimní počty v České republice dosáhly v některých letech až čtyř milionů exemplářů. V posledních letech se však jejich počet dramaticky snížil. Příčiny nejsou zcela jasné. Optimistické vysvětlení počítá s možností nalezení jiných, bližších zimovišť s dostatkem potravy, pesimistické pak s tím, že jejich stavy z různých příčin skutečně tolik poklesly.


havran polní

kavka obecná

vrána obecná černá

Mezi havrany je i spousta kavek obecných. Jejich přítomnost v letícím hejnu poznáme velmi snadno. Ozývají se typickým „kav kav“, které jim dalo i jejich české jméno. Kavky u nás pravidelně hnízdí v počtu až 20 tisíc párů, zimuje jich zde však až 400 tisíc. Kavky jsou šedočerné, o něco menší než havrani. Většinu hlavy mají zbarvenu šedě a mají výrazně bílé oči.

Dalším druhem z této skupiny zimujících krkavcovitých ptáků je vrána obecná. U nás se vyskytuje ve dvou poddruzích – jako vrána obecná černá a vrána obecná šedá („šedivka“). Ta je asi třikrát hojnější. Odhaduje se, že u nás zimuje asi 40 tisíc vran obecných, což je asi dvojnásobek vran, které u nás hnízdí. Přes veškerou mnohaletou osvětu mnoho laiků považuje havrany za vrány a někteří se dokonce domnívají, že havrani jsou samečky vran. Rozlišení havrana polního a vrány obecné černé je přitom velmi jednoduché. Havrani mají u nohou typické „rozcuchané kalhotky“ z peří a dospělí ptáci i výraznou lysinu u kořene zobáku. Černý poddruh vrány je navíc rozšířen především západně od Labe a setkat se s ním například na Moravě není zas tak úplně běžné.

text a foto: Adolf Goebel
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: [email protected]
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: [email protected]