Lori žlutoskvrnný
Tento druh je domovem v Austrálii, kde obývá východní části země. Je zde ještě velice hojný.
Chov těchto loriů není obtížný, protože se snadno přizpůsobuje poskytnutým podmínkám i nabídce krmení. Živí se uměle připraveným nektarem s ovocem, zeleninou, různými semeny, zelenými rostlinami a dokonce i granulkami. Granulky musí být doplňovány tekutou potravou, kterou je třeba nejméně dvakrát denně vyměňovat za čerstvou.
Importovaní loriové jsou citliví na chladno, ale odchovaní ptáci jsou celkem otužilí. V oblastech s mírným podnebím se doporučuje přezimovat lorie ve vytápěných ubikacích. Loriové žlutoskvrnní, podobně jako jiné druhy loriů, nocují pravidelně v budkách. Jsou jedním z nejkrásnějších druhů rodu Trichoglossus.
Samec je zelený, na temeni hlavy s modravým nádechem. Zadní krk, přední hřbet a prsa jsou žlutě šupinkovitě pruhovaná. Letky jsou černošedé se širokou oranžovou skvrnou, zespodu šedé s červeným pruhem. Krovky křídelní a lopatky jsou šarlatově červené. Ocas je zespodu žlutohnědý, oko a zobák jsou červené, ozobí a nahé okruží oka jsou olivové. Nohy jsou šedé. Samice je zbarvena jako samec. Délka 260 mm.
Lori žlutoskvrnný je velice čilý a ochotně zahnízdí. Jeho volání je tiché a charakteristické, je možno ho chovat v zahradních voliérách.
V roce 1993 byla na Filipínách, v papouščím parku de Diose, odchová
|