Na úvodní stránku
  Archiv     Inzerce     Vet. ordinace     Pokec     Kredit     Literatura     Atlas psů     Tištěná Fauna     Reklama  
01 Akvarijní ryby
Inzerce
Články
Moderované fórum
Nemoderovaná diskuse
Výstavy
Odkazy
















ZOO-SHOP: potřeby pro chovatele


Calotes calotes Agamidae - Lepoještěr obrovský
Výskyt:
Srí Lanka a jižní Indie, Nicobarské ostrovy. Jeho biotopem jsou vlhčí horské lesy a porosty stromů a keřů v blízkosti řek.

Popis:
Dorůstá délky 50-60 cm, z čehož 4/5 připadají na ocas. Tělo je bočně zploštělé, na hřbetě opatřené pilovitým hřebínkem. Tento druh, jako i ostatní zástupci rodu, je nadán schopností barvoměny. Povětšinou bývá jeho zbarvení jasně zelené, doplněné příčnými pruhy či skvrnami buď tmavé nebo světlé barvy. V knize D.J. Zoffera je zobrazen modře zbarvený exemplář s černofialovými skvrnami a bílou uzdičkou pod okem až přes ušní otvor.

Terárium:
Potřebuje prostorné terárium, protože je silně teritoriální a značně pohyblivý. Doporučit lze ubikace 100 x 50 x 80 cm a větší. V literatuře se uvádí terária délky a výšky dospělého člověka. Jako substrát se nejlépe hodí rašelina nebo lignocel. Další vybavení tvoří větší nádobka s vodou ke koupání a dostatek větví rozčleňujících prostor. Denní teploty udržujeme na průměrných 27 st. C s možností vyhřátí až na 40 st. C. Noční pokles na teplotu pokojovou (20-20 st. C) spojíme s vydatným večerním porosením.

Chov:
Tento druh chováme pouze v páru, v řadě případů je nutné hlídat a leckdy i oddělit samici od silně teritoriálního a agresivního samce. Krmíme hmyzem, ale i drobnými obratlovci. Samičky snáší 6-12 vajec, která zahrabávají. Snůšku je nutné přemístit do inkubátoru, kde při 25 st. C trvá inkubace kolem 80 dní. Jde o značně choulostivého chovance.

Literatura:
Kocián M. - Leguáni a agamy, 1998
Rogner M. - Echsen 1, 1992
Zoffer D.J. - Agamid Lizards, 1996

Cerha V.
 
Copyright © 1999 - 2005 FAUNA s.r.o. | PS 51, Brno 635 00 | E-mail: redakce@ifauna.cz
Publikování nebo šíření obsahu iFAUNY je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Tech. realizace: FORMsoft | E-mail: webmaster@ifauna.cz